In een binnen gebied van een bouwblok in Scheveningen hebben wij op een subtiele wijze een inbreiding gerealiseerd. De daken van de inbreiding hebben verschillende hoogtes. Dit is gedaan ten hoeve van extra daglicht toetreding en een nette aansluiting op bestaande bebouwing. De inbreiding bestaat uit twee aanbouwen die verbonden zijn met een gang langs een patio. In de aanbouw die direct aan de woning grenst is de keuken gesitueerd. De aanbouw achter in de tuin heeft een dubbele functie en wordt gebruikt als werkkamer en muziekkamer.
Project: | 13041 |
Jaar: | 2013 |
Locatie: | Treilerweg - Scheveningen |
Omschrijving: | Patiowoning Scheveningen |
In het ontwerp is gezocht naar een zo subtiel mogelijke toevoeging aan de bestaande bebouwing. Het volume van de aanbouwen lijkt minder massaal door de verspringing van de dakvlakken. De gevels zijn voorzien van houten rabat delen en de daken zijn bedekt met een sedumdak. Op deze wijze is het verrommelde binnen terrein getransformeerd naar een interessant groen daklandschap. Het sedumdak heeft een bufferfunctie voor zowel het regenwater als de zonnewarmte. Hierdoor draagt het sedumdak bij aan een aangenaam binnenklimaat en een gunstige waterafvoer bij hevige regenbuien.
Patio vanaf de woonkamer.
Zicht op de patio vanuit de moderne keuken.
In de doorsnede is de verbinding van de woning met muziek- en werkkamer goed te zien. In het ontwerp hebben wij een zo open mogelijke relatie geprobeerd te maken tussen de keuken en de patio. Dit is gerealiseerd door twee schuifpuien die in de hoek samen komen. Wanneer beide puien opgeschoven worden ontstaat er een spectaculaire kolomloze open hoek.
In de materialisering is er gekozen voor strakke neutrale materialen en kleuren in combinatie met hout. Dit heeft zich vertaald in een lichtgrijze gietvloer met strakke wit gestucte wanden, warme blank gelakte kozijnen en een houtengevelbekleding. Het eindresultaat is een vloeiende lichte ruimte waarin diverse plekken zijn gecreëerd.
Het groene dak zorgt voor een constante temperatuur in de aanbouw. Zie http://verbouwjeeigenhuis.nl/duurzaam-verbouwen/ voor meer informatie over duurzaam verbouwen.
Om de open verbinding met de tuin te behouden is gekozen voor hoge ramen met aluminium kozijnen. Het keukenblok wordt verlengd om een grote woonkeuken te kunnen creëren. Naast de keuken is plek voor een mudroom. Bij de glazen pui van de aanbouw is gekozen om deze net voorbij de bestaande gevel te plaatsen om het ruimtelijke gevoel te versterken.
Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.
ga naar projectIn de Tuinfluiterstraat in Den Haag maakten wij deze zinken aanbouw met ranke aluminium gevelkozijnen. De gevelkozijnen hebben een horizontale geleding om de aanbouw een rankere aanblikte geven en een knipoog te maken naar gevelindelingen die in de bouwtijd van de woning vaker gebruikt werden.
ga naar projectDit hoekhuis in Leidschendam heeft een tuin aan drie zijdes van de woning. De aanbouw aan de achtergevel betrekt de zijgevel bij de woning en creëert een ruime woonkeuken met zicht op de tuin.
ga naar projectDeze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer.
ga naar projectAan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning.
ga naar projectAan de Prins Mauritslaan in Den Haag ontwierpen wij deze aanbouw. De aanbouw is voorzien van een groen dak, dat het klimaat in de aanbouw helpt te reguleren. In de aanbouw is een werkplek gemaakt. De aanbouw is voorzien van een zinken gevelafwerking. Het glas is in aluminium kozijnen gevat. Er is gekozen voor een aluminium profiel met minimale afmetingen om een rank en licht uiterlijk te garanderen. Het interieur van de aanbouw is bereikbaar vanuit de huidige keukenruimte. Door gebruik te maken van bovenlichten lijkt het dak te zweven en wordt veel licht de woning in gehaald.
ga naar project