Stappenplan voor een aanbouw

Met behulp van het stappenplan maken wij onze werkwijze inzichtelijk. Het stappenplan is een weergave van de verschillende fasen van het bouwproces van jouw nieuwe aanbouw en leggen we stap voor stap uit hoe een aanbouw wordt gerealiseerd. Voor meer informatie over een bepaalde fase kan je kijken onder de betreffende kop hieronder. Je kan het gehele stappenplan doorlopen of delen ervan. Zo kunnen wij bijvoorbeeld ook alleen bouwtekeningen of alleen een ontwerpschets voor je maken.

stappenplanvooreenaanbouw1200x600
1

Initiatiefase

In de initiatieffase formuleer je jouw ideeën en wensen in de vorm van een globaal programma van eisen.  Daarna volgt indien gewenst een eerste kennismakingsgesprek.

Wat kan je zelf doen?
Je kan bij je gemeente nagaan of jouw aanbouw binnen het bestemmingsplan valt. Daarnaast adviseren wij om tijdig contact op te nemen met je VVE om je plannen voor een aanbouw toe te lichten, mocht dit van toepassing zijn. Weet je niet of het idee voor jouw aanbouw binnen het bestemmingsplan valt, dan kunnen wij daar altijd bij helpen. 

Het kennismakingsgesprek
In het kennismakingsgesprek lopen wij samen met jou de aanbouw plannen door. Het resultaat is een heldere schriftelijke formulering van jouw wensen en verwachtingen voor de verbouwing op basis waarvan wij een offerte voor architectenwerkzaamheden of bouwtekeningen maken.

2

Ontwerpfase

In de ontwerpfase kijken wij naar de mogelijkheden voor jouw nieuwe aanbouw. Middels een voorlopig ontwerp bespreken wij verschillende varianten met je. Dit resulteert in een definitief ontwerp. Mocht je geen behoefte hebben aan de ontwerpfase dan kunnen wij jouw ideeën ook direct omzetten in bouwtekeningen in de tekenfase (zie stap 4).

Voorlopig ontwerp
In het voorlopig ontwerp bestuderen wij de indelingsmogelijkheden, ruimtelijke beleving, daglichttoetreding en materialisering. Het resultaat van deze studie is een aantal varianten voor een uitbouw. Tijdens een bespreking lichten wij je de varianten toe, waarna je een keuze kunt maken uit één variant of een combinatie van varianten voor jouw project. 

Definitief ontwerp
In het definitief ontwerp werken wij de door jou gekozen variant of combinatie van varianten verder uit. Het resultaat is een definitieve bouwtekening van de indeling en de verschijningsvorm van je uitbouw.

3

Omgevingsvergunning

De aanvraag omgevingsvergunning betreft de toetsing van jouw verbouwplannen aan de regelgeving van het bouwbesluit, het bestemmingsplan, de commissie van welstand en eventueel de commissie monumentenzorg.

Bij een aanbouw is er niet altijd een aanvraag omgevingsvergunning vereist. Weet je niet of de plannen voor jouw aanbouw vergunningsvrij zijn, dan kunnen wij daar altijd bij helpen. als de aanbouw vergunningsplichtig is wil de gemeente wil toetsen of deze aan alle gestelde eisen voldoet, zo kijken ze onder andere naar het uiterlijk van de aanbouw in vergelijking met de stijl van de bestaande bebouwing en controleren ze of alle onderdelen voldoen aan het bouwbesluit. 

Werkzaamheden die wij voor kunnen verzorgen ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning zijn:
– De benodigde technische informatie in de tekeningen toevoegen.
– Het verzorgen van de benodigde bouwtekeningen en foto’s.
– Het voeren van overleg en correspondentie met diverse instanties.
– De aanvraagformulieren invullen en samen met de bijbehorende gegevens bij de gemeente indienen.

4

Tekenfase

In de tekenfase zetten wij de ideeën uit het kennismakingsgesprek of de ontwerpfase om in bouwtekeningen. Het resultaat van de tekenfase is een set bouwtekeningen en eventueel een technische omschrijving.

Bouwtekeningen
De bouwtekeningen zijn van verschillende schalen en detailniveaus. Zij worden onder andere gebruikt voor de bouwaanvraag en de offerteaanvraag van aannemer(s).
Neem voor een offerte voor jouw bouwtekeningen vrijblijvend contact met ons op. Wij zullen je dan zo snel mogelijk een offerte toesturen. 

Technische omschrijving
In een technische omschrijving zetten wij de uitvoeringsvoorwaarden en beschrijven wij uitvoerig de werkzaamheden voor de aannemer. De omschrijving wordt samen met de bouwtekeningen gebruikt voor de offerteaanvraag van de aannemer(s). Zie stap 5.

5

Prijs- en contractvorming

In de fase prijs- en contractvorming wordt er een offerte aangevraagd bij één of meerdere aannemers. Bij goedkeuring van de offerte wordt het contract ondertekend.

Offerte aanvraag
De technische omschrijving en de bouwtekeningen uit de tekenfase gelden als uitgangspunt voor de offerte van de aannemer(s). Deze documenten zorgen voor een gedetailleerd offerte aanbod. Wij raden aan om bij verschillende aannemers een offerte te laten maken. Uiteraard kunnen wij je bij de offerte bespreking begeleiden. Door onze ervaring hebben we contacten met verschillende aannemers, maar we kunnen ook de offerte van een door jou geselecteerde aannemer vragen. De offertes  vergelijken wij op basis van prijs, betrouwbaarheid en compleetheid. Hierna bespreken we ons advies met je en kunnen we met de aannemer(s)  in gesprek. 

Contract
Wanneer de offerte van een van de aannemers naar wens is dan teken je een verbouwingsovereenkomst. Dit is een nauwkeurige omschrijving van de verbouwing, inclusief een planning van de werkzaamheden en een specificatie van de materialen, kosten en bouwmethoden.

6

Bouwfase

Afhankelijk van de complexiteit van het werk organiseren wij periodiek werkbesprekingen en bouwvergaderingen. In de werkbespreking wordt het werk voor de komende periode doorgenomen met de uitvoerder. In de bouwvergaderingen bespreken wij samen met jou en de aannemer het werk en worden er beslissingen genomen over eventueel meer- en minderwerk.

In het geval van een kleinschalige uitbouw is het advies meer informeel. Je kan ons telefonisch raadplegen over bepaalde bouwkundige problemen. De exacte invulling stemmen wij samen met jou af.

Begeleiding bij oplevering
Wanneer de uitvoering is afgerond en de aanbouw is opgeleverd adviseren wij je om samen met ons en de aannemer het werk na te lopen. Indien gebreken worden geconstateerd worden er duidelijke afspraken gemaakt om deze te verhelpen.