Serre aanbouw

Wij zien vaak dat een woning een beetje donker wordt als de begane grond door middel van een aanbouw in de tuin vergroot wordt. Daarom stellen wij vaak voor om het dak van de aanbouw voor een deel van glas te maken. Er ontstaat dan een serre-achtige ruimte, zeker wanneer het glas in het dak direct tegen een glazen achtergevel aan gezet wordt. 

Een goed alternatief voor het bereiken van voldoende licht in de woonkamer is een daklichtkoepel in het dakvlak of een lichtstraat ter plaatse van de aansluiting tussen de aanbouw en het hoofdgebouw.

Veel gebruikte materialen voor een serre zijn hout of aluminium. Een achtergevel gemaakt van stalen profielen is erg mooi omdat staal verreweg het rankste materiaal is om kozijnen te maken. Stalen kozijnen zijn ook het meest kostbaar.

serreaanbouw-1200x600-1

Een serre versterkt de verbinding tussen woning en tuin. Deze relatie kan zelfs nog meer versterkt worden met een schuifpui. Met een glazen pui wordt de buitenruimte als het ware bij het woongedeelte getrokken. Een nadeel van een geheel glazen achtergevel van een serre kan zijn dat je er geen bank of loungeset tegenaan kan zetten als je en kleine tuin hebt. Van binnenuit geeft dit een onrustig uitzicht. In ons ontwerp proberen wij al rekening te houden met de indeling van jouw tuin en woning.

Wanneer de slaapkamer aan de tuin grenst (zoals bij dit project) moet een manier bedacht worden om de slaapkamer een nieuw raam te geven. Hier gebruiken wij vaak te openen daklichten voor.

In elke regio is de regelgeving rondom vergunningen weer anders. Onze architecten kunnen met jouw wensen en ideeën nadenken over de mogelijkheden over een serre aanbouw bij jouw huis.

serreaanbouwen-11077-1024x567-1 serreaanbouwen-13097-1024x567-1
Woninguitbreiding met serre aanbouw

Aan de Prins Mauritslaan in Den Haag ontwierpen wij deze aanbouw. De aanbouw is voorzien van een groen dak, dat het klimaat in de aanbouw helpt te reguleren. In de aanbouw is een werkplek gemaakt. De aanbouw is voorzien van een zinken gevelafwerking. Het glas is in aluminium kozijnen gevat. Er is gekozen voor een aluminium profiel met minimale afmetingen om een rank en licht uiterlijk te garanderen. Het interieur van de aanbouw is bereikbaar vanuit de huidige keukenruimte. Door gebruik te maken van bovenlichten lijkt het dak te zweven en wordt veel licht de woning in gehaald.

ga naar project
Aanbouw met overkapping

Het dak van deze aanbouw is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.

ga naar project
Serre verbindt woning en garage

De serre aanbouw in Nootdorp is een verbinding tussen de garage en het woonhuis. De aanbouw is gemaakt met een zinken dakrand en aluminium kozijnen. Beide hebben dezelfde kleur. De doorgetrokken houten vloer in de aanbouw zorgt binnen voor een relatie tussen bestaande bouw en aanbouw.

ga naar project
Serre aanbouw aan vrijstaande woning

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw met veel glas. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Vergunningsvrije serre aanbouw

In Amsterdam hebben wij aan de Rooseveltlaan een aanbouw ontworpen, die vergunningsvrij is. De regels voor vergunningsvrij bouwen zijn continue aan verandering onderhevig. Wij hebben kennis van deze regels en helpen graag met een eerste inventarisatie van de opgave om te onderzoeken of een aanbouw vergunningsvrij of vergunning plichtig is.

ga naar project
Keuken in serre aanbouw

De hoekwoning is voorzien van een aanbouw aan de achtergevel. Om de keuken van zoveel mogelijk daglicht te voorzien en om een goede scheiding naar het belendende perceel te maken, is de aanbouw smal en diep vormgegeven. De woning krijgt op deze wijze een sterke relatie met de tuin.

ga naar project