ga terug naar projectenoverzicht

Flexibele en moderne aanbouw

woninguitbreiding zorgt voor extra woongenot

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

Project: 14029
Jaar: 2014
Locatie: Narderherne, Wergea, Friesland
Omschrijving: L-vormige woninguitbouw op de begane grond


'Beweegbare houten schermen geven aanbouw flexibiliteit'



De ontworpen houten lamellen geven de aanbouw flexibiliteit. Ze zijn bevestigd aan de buitenkant van een glazen gevel met schuifdeuren, waardoor er verschillende configuraties mogelijk zijn. Dit zorgt naast de verschillende mogelijkheden in gebruik ook voor duurzaamheid gezien het zonlicht binnen of juist buiten gelaten kan worden. 

flexibele-en-moderne-aanbouw-plattegrond-bestaande-en-nieuwe-situatie flexibele-en-moderne-aanbouw-voorgevel-bestaande-situatie flexibele-en-moderne-aanbouw-voorgevel-nieuwe-situatie

Om de aanbouw meer connectie met het woonhuis te geven is ervoor gekozen een pergola-achtige constructie boven het terras door te laten lopen. De pergola verbindt woonhuis en aanbouw met elkaar. 

aanbouw-flexibel-en-modern-open-pergola-constructie

De pergola geeft het woonhuis en de tuin een intiem karakter en drukt visueel de hoogte van de aanbouw door zijn horizontaliteit. Door deze aanbouw ontstaat er extra woonruimte met uitzicht op het water, zonder dat er functioneel buitenruimte aan het water verloren is gegaan. 

aanbouw-flexibel-en-modern-gesloten-pergola-constructie
8-flexibel-en-moderne-aanbouw-achtergevel
Zinken aanbouw met blauwe kozijnen

Deze jaren 30 woning in Amersfoort is voorzien van een uitbreiding van de keuken. Doordat de keuken nu direct aan de tuin grenst is er een terras ontstaan. Met twee openslaande deuren is de nieuwe patio meer een onderdeel van het huis.

De wens van de bewoners was om zicht te houden op de kinderen in de lager gelegen tuin. Om deze reden is ervoor gekozen om de wanden van glas te maken met aan de buitenzijde houten lamellen. Op deze manier wordt toch een beschut gevoel gegeven maar is er genoeg zicht vanuit de keuken op de tuin.

ga naar project
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project
Jaren 30 woning uitgebreid

Op de begane grond van deze woning in Hilversum hebben wij een aanbouw ontworpen in dezelfde stijl als het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich een deel van de vergrote woonkamer, de eet- en bijkeuken. Door aan de achterkant van de aanbouw veel glas te gebruiken komt er genoeg licht in de verlengde woonkamer, terwijl de klassiek ogende kozijnen in combinatie met de juiste baksteen dat typische jaren 30-gevoel creëren. De aanbouw ligt niet alleen aan de achterkant maar ook deels aan de zijkant van het bestaande huis. Hierdoor heeft men vanuit de eetkeuken zowel zicht op de achter- als voortuin. In de bestaande woning zijn de terug liggende bovenramen en verspringingen in het metselwerk in het oog springende details. Door deze ook terug te laten komen in de aanbouw wordt een identieke bouwstijl gerealiseerd.

ga naar project
Aanbouw verbindt woonhuis en garage

De aanbouw in Nootdorp is een verbinding tussen de garage en het woonhuis. Om dit tot uitdrukking te brengen is gekozen voor een afwijkende materialisering. De aanbouw is gemaakt met een zinken dakrand en aluminium kozijnen. Beide hebben dezelfde kleur. De doorgetrokken houten vloer in de aanbouw zorgt binnen voor een relatie tussen bestaande bouw en aanbouw. De open gevel aan de aanbouw geeft een heldere verbinding tussen garage en woning.

ga naar project
Twee aanbouwen Amstelveen

De woning in Amstelveen is voorzien van een aanbouw aan de tuinzijde t.b.v. het vergoten van de keuken en een aanbouw aan de straatzijde t.b.v. een kantoor aan huis. Beide aanbouwen zijn in de stijl van het bestaande woonhuis ontworpen. De aanbouw aan de straatzijde maakt van de voormalige garage een volwaardige kantoorruimte en zorgt voor meer eenheid in het gevelbeeld. 

De typische raamverdeling is overgenomen van het bestaande pand, ook hebben wij aan de tuinzijde de niet meer verkrijgbare donkere bakstenen en plint van de bestaande gesloopte delen hergebruikt. Zodoende ontstaat er eenheid tussen oud en nieuw. Bijzonder aan dit ontwerp is het afzuigplafond in de keuken. Het zorgt ervoor dat er geen afzuigkap nodig is, zo blijft het zicht vanuit de woonkamer naar de tuin volledig vrij. 

ga naar project
Aanbouw en dakkapel Laren

Aan dit woonhuis in Laren hebben wij op bijpassende wijze een dakkapel en een aanbouw aan de voorgevel ontworpen. De aanbouw aan de voorgevel doet dienst als entree-hal, terwijl de dakkapel een vergroting van de slaapkamer is. Voor dit project hebben wij het ontwerp gemaakt, de bouwtekening gemaakt en de omgevingsvergunning geregeld.

ga naar project
Aanbouw in baksteen Nootdorp

Om optimaal de zon te benutten is in dit project in samenspraak met de opdrachtgever besloten om de woonkamer aan de achterzijde te vergroten. De huidige bergruimte op het zuiden wordt vervangen door een keuken en werkkamer. De smalle ramen laten voldoende daglicht binnen, maar waarborgen tevens de privacy ten opzichte van het buurpand, dat slechts enkele meters verder ligt.

ga naar project