ga terug naar projectenoverzicht

Flexibele en moderne aanbouw

woninguitbreiding zorgt voor extra woongenot

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

Project: 14029
Jaar: 2014
Locatie: Narderherne, Wergea, Friesland
Omschrijving: L-vormige woninguitbouw op de begane grond


'Beweegbare houten schermen geven aanbouw flexibiliteit'De ontworpen houten lamellen geven de aanbouw flexibiliteit. Ze zijn bevestigd aan de buitenkant van een glazen gevel met schuifdeuren, waardoor er verschillende configuraties mogelijk zijn. Dit zorgt naast de verschillende mogelijkheden in gebruik ook voor duurzaamheid gezien het zonlicht binnen of juist buiten gelaten kan worden. 

flexibele-en-moderne-aanbouw-plattegrond-bestaande-en-nieuwe-situatie flexibele-en-moderne-aanbouw-voorgevel-bestaande-situatie flexibele-en-moderne-aanbouw-voorgevel-nieuwe-situatie

Om de aanbouw meer connectie met het woonhuis te geven is ervoor gekozen een pergola-achtige constructie boven het terras door te laten lopen. De pergola verbindt woonhuis en aanbouw met elkaar. 

aanbouw-flexibel-en-modern-open-pergola-constructie

De pergola geeft het woonhuis en de tuin een intiem karakter en drukt visueel de hoogte van de aanbouw door zijn horizontaliteit. Door deze aanbouw ontstaat er extra woonruimte met uitzicht op het water, zonder dat er functioneel buitenruimte aan het water verloren is gegaan. 

aanbouw-flexibel-en-modern-gesloten-pergola-constructie
Eikenhouten binten in Bemmel
ga naar project
Een contrasterende aanbouw

Aan deze vrijstaande afgelegen woning in Lochem maakten wij een aanbouw in een moderne en contrasterende stijl. De aanbouw is zo ontworpen dat op een zuivere manier omgegaan wordt met het aansluiten op de bestaande goot van het pand. De aanbouw is voorzien van een luifel met daaronder een volledig minimalistische glazen gevel. Om toch de benodigde privacy en zonwering te waarborgen hebben wij gewerkt met schuivende panelen, die half transparant zijn.

ga naar project
Ruime aanbouw verbindt woning met de tuin en het water

Het ontwerp voor deze moderne aanbouw is gecentreerd rondom de wens voor een grotere woonkamer. Onze opdrachtgever wilde graag een ruimere woonruimte en de woning met de tuin verbinden.

Tijdens de eerste schets werd al meteen de keuze gemaakt om de hoek van de aanbouw van glas te maken. De woning is aan het water gelegen en op deze manier wordt het uitzicht gemaximaliseerd. 

ga naar project
93-1-22080-sparrenlaan-114-zwolle-1200x600
Houten aanbouw aan vrijstaande hoekwoning

Voor deze vrijstaande woning op een markante plek in een wijk in Zwolle hebben wij een aanbouw ontworpen. De vraag om meer woonruimte samen met de eerbied voor het jaren 60 woonhuis vroegen om een ontwerpuitdaging. Met een kleine afwijking van het bestemmingsplan hebben we op deze hoek een ingetogen maar ook expressieve aanbouw mogen creëren, als beëindiging van de straat.

ga naar project