ga terug naar projectenoverzicht

Aanbouw als tuinkamer in Leiden

Hoe kunnen wij meer relatie krijgen met de tuin? Dat was de belangrijkste vraag van de opdrachtgever aan ons. Wij hebben in de ontwerpfase diverse schetsen en opties uitgewerkt. Een iets naar achteren geschoven aanbouw langs de zijgevel met een volledig glazen hoek resulteerde in de meest interessante oplossing. Deze woning in Leiden heeft hierdoor een tuinkamer gekregen die zowel onderdeel uitmaakt van de woning als van de tuin.

In de bestaande gevels van de hoekwoning zijn grote sparingen gemaakt. Hierdoor ontstaat er een interessante relatie tussen de bestaande keuken en zitkamer. Beide ruimten staan nu in verbinding met de tuinkamer. De bestaande houtkachel is hergebruikt en vormt een verbindend element tussen de zit- en de tuinkamer.

Project: 18125
Jaar: 2020
Locatie: Leiden
Omschrijving: Aanbouw met schuifpui
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp

"De aanbouw komt letterlijk de hoek om kijken."

De aanbouw steekt iets achter de achtergevel langs en is te openen met een schuifpui met open hoek, zonder kolom. Hierdoor wordt op een mooie zomerse dag de tuin betrokken bij de woning en is de scheiding tussen binnen en buiten minimaal. Het uitzicht vanuit de aanbouw wordt versterkt door de bestaande olijfboom vlak voor de glazen schuifpui.

tuinkamer-aanbouw-architect-768x525-3

In de materialisering is gezocht naar contrast met de huidige woning.  Een donkere aluminium schuifpui in combinatie met een zinken strakke dakrand creëert een subtiele aanvulling op de huidige woning. De vloer van de uitbouw heeft dezelfde tegels als de tuintegels, hierdoor vloeit de tuin door in de tuinkamer.

bouwtekening-aanbouw-tuinkamer-768x525-1 bouwtekening-aanbouw-tuinkamer-768x525-2

Laat het ons weten wanneer jij ook specifieke wensen hebt voor jouw aanbouw. Tijdens ons inloopspreekuur denken wij graag met je mee.

2-tuinkamer-aanbouw-architect-768x525-4
Tweelaags aanbouw in Roelofarendsveen
ga naar project
Een bungalow, mijn droomwoning!

Tijdens het inloopspreekuur gaf de eigenaar van deze jaren 70 bungalow in het Groene Hart aan dat hij eindelijk zijn droomwoning gevonden had. Alleen was de bungalow te klein en te gedateerd. Direct tijdens het inloopspreekuur hebben wij schetsen gemaakt en de eerste ideeën met elkaar gedeeld. Vervolgens zijn deze schetsen vertaald in ontwerp- en bouwtekeningen. De aannemer heeft hierna de bungalow verbouwd naar de gewenste droomwoning.

ga naar project
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
Moderne aanbouw in Katwijk

Aan deze vrijstaande woning in Katwijk maakten wij een aanbouw in moderne stijl. De aanbouw heeft een grijze zinken bekleding met horizontale felsnaden. Deze horizontale lijnen zijn doorgezet in de nieuwe pergola en dit zorgt ervoor dat de tuin nog meer onderdeel uitmaakt van de woning. 

In de originele achtergevel hebben wij grotere gevelopeningen gemaakt ten behoeve van extra daglicht en meer relatie met de tuin.

ga naar project
Jaren 30 aanbouw verbindt begane grond en souterrain
ga naar project
Aanbouw met overkapping

Wij maakten dit ontwerp voor een aanbouw aan een woning aan de Rijerskoop in Boskoop. Het dak is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Het afdak is middels een versmalde detaillering aan de draagconstructie verbonden, waardoor het afdak licht overkomt en bijna lijkt te zweven. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.

ga naar project
Uitbreiding geeft nieuw uitzicht

Voor dit huis in Woubrugge is een uitbreiding aan de voorkant ontworpen. Door de woonkeuken met grote glazen gevel en een nieuwe ingang aan de voorzijde krijgt de woning een veel opener karakter naar de straat toe. Ondanks het gebruik van een donkere steen en een zinken dak in de aanbouw van de woning, waardoor de aanbouw zich duidelijk onderscheidt, vormen oud en nieuw een geheel. Het doorlopen van het schuine dak en de gemetselde plint zijn aspecten die de samenhang bewaren.

ga naar project
Aanbouw jaren 30 woning in de Professorenwijk
ga naar project