ga terug naar projectenoverzicht

Tweelaags aanbouw in Roelofarendsveen

De opdrachtgevers hadden de wens om deze jaren 60 woning flink uit te bouwen en intern totaal te renoveren. Aan de achterzijde was er in het bestemmingsplan ruimte voor een tweelaags aanbouw. De vraag was alleen hoe kun je dit op een mooie manier aansluiten op het bestaande huis? 

Na het maken van verschillende schetsontwerpen zijn wij uitgekomen op een ontwerp van een aanbouw in de contour van het bestaande huis. Deze twee vormen zijn in elkaar geschoven en verschillend gematerialiseerd. De huidige woning is van metselwerk en de nieuwe aanbouw heeft een houten gevel met een zinken roevendak. Op de hoek en aan de achterzijde zijn donkergrijze aluminiumpuien toegepast.

Project: 17127
Jaar: 2020
Locatie: Roelofarendsveen
Omschrijving: Uitbreiding jaren 60 woning
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp

"Op de begane grond is de woningentree verplaatst van de voor- naar de zijgevel."

Zodoende kom je in de nieuwe situatie centraal binnen in de woning. Aan de voorzijde bevindt zich een grote woonkeuken met zicht op het water. Aan de achterzijde bevindt zich de woonkamer die georiënteerd is op de tuin. De woonkeuken en de woonkamer zijn met grote schuifdeuren te scheiden van elkaar.

aanbouw-bouwtekening-architect-leiden-768x525-1 aanbouw-bouwtekening-architect-leiden-768x525-2 aanbouw-bouwtekening-architect-leiden-768x525-3 aanbouw-bouwtekening-architect-leiden-768x525-4

Voor dit project hebben wij de tekeningen ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning in orde gemaakt. Nadat wij de vergunning hebben ontvangen zijn de bouwtekeningen en de technische omschrijving opgesteld ten behoeve van de aanbesteding bij meerdere aannemers.

aanbouw-tweelaags-architect-leiden-768x525-1

Ook geïnteresseerd in een verrassende ontwerpoplossing voor jouw woning? Kom dan langs op ons inloopspreekuur in Leiden.

aanbouw-tweelaags-architect-leiden-768x525-2
Een bungalow, mijn droomwoning!

Tijdens het inloopspreekuur gaf de eigenaar van deze jaren 70 bungalow in het Groene Hart aan dat hij eindelijk zijn droomwoning gevonden had. Alleen was de bungalow te klein en te gedateerd. Direct tijdens het inloopspreekuur hebben wij schetsen gemaakt en de eerste ideeën met elkaar gedeeld. Vervolgens zijn deze schetsen vertaald in ontwerp- en bouwtekeningen. De aannemer heeft hierna de bungalow verbouwd naar de gewenste droomwoning.

ga naar project
1-duurzaam-15019-nassaulaan-17-1200x600
Aanbouw in Oud Oegstgeest

Voor deze jaren 30 woning in het Oranjepark in Oegstgeest hebben wij een aanbouw ontworpen. In het ontwerp hebben wij de aanbouw zoveel mogelijk laten aansluiten bij de originele jaren 30 architectuurstijl. De aanbouw maakt onderdeel uit van een totaal renovatie van de jaren 30 woning. Na afronding van de ontwerpwerkzaamheden zijn de vergunningstekeningen en de bouwtekeningen door ons opgemaakt.

ga naar project
Aanbouw met overkapping

Wij maakten dit ontwerp voor een aanbouw aan een woning aan de Rijerskoop in Boskoop. Het dak is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Het afdak is middels een versmalde detaillering aan de draagconstructie verbonden, waardoor het afdak licht overkomt en bijna lijkt te zweven. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.

ga naar project
Moderne aanbouw in Katwijk

Aan deze vrijstaande woning in Katwijk maakten wij een aanbouw in moderne stijl. De aanbouw heeft een grijze zinken bekleding met horizontale felsnaden. Deze horizontale lijnen zijn doorgezet in de nieuwe pergola en dit zorgt ervoor dat de tuin nog meer onderdeel uitmaakt van de woning. 

In de originele achtergevel hebben wij grotere gevelopeningen gemaakt ten behoeve van extra daglicht en meer relatie met de tuin.

ga naar project
1-15027-spaargarenstraat-27-1200x600
Aanbouw in het Oranjepark in Oegstgeest

In Oegstgeest, vlak achter De Kempenaerstraat, hebben wij voor deze woning aan de Spaargarenstraat een ontwerp gemaakt voor een totaal renovatie met aanbouw. Wij hebben het proces van schetsontwerp tot en met de bouwvoorbereiding begeleid. 

De uitdaging bij deze verbouwopgave was de aansluiting van een nieuwe aanbouw op een jaren ‘30 woning. Kies je dan voor een moderne contrasterende uitstraling of juist voor een stijl die past bij de bestaande architectuur? Bij dit project hebben wij voor het laatste gekozen, een ingetogen aanbouw die mooi aansluit op de bestaande baksteen architectuur met houten kozijnen.

ga naar project
Jaren 30 aanbouw verbindt begane grond en souterrain
ga naar project
Uitbreiding geeft nieuw uitzicht

Voor dit huis in Woubrugge is een uitbreiding aan de voorkant ontworpen. Door de woonkeuken met grote glazen gevel en een nieuwe ingang aan de voorzijde krijgt de woning een veel opener karakter naar de straat toe. Ondanks het gebruik van een donkere steen en een zinken dak in de aanbouw van de woning, waardoor de aanbouw zich duidelijk onderscheidt, vormen oud en nieuw een geheel. Het doorlopen van het schuine dak en de gemetselde plint zijn aspecten die de samenhang bewaren.

ga naar project
Aanbouw als tuinkamer in Leiden

Hoe kunnen wij meer relatie krijgen met de tuin? Dat was de belangrijkste vraag van de opdrachtgever aan ons. Wij hebben in de ontwerpfase diverse schetsen en opties uitgewerkt. Een iets naar achteren geschoven aanbouw langs de zijgevel met een volledig glazen hoek resulteerde in de meest interessante oplossing. Deze woning in Leiden heeft hierdoor een tuinkamer gekregen die zowel onderdeel uitmaakt van de woning als van de tuin.

ga naar project
Aanbouw jaren 30 woning in de Professorenwijk
ga naar project