ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie Reeuwijk

Van ‘rode rakker’ tot duurzame villa

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

Project: 14064
Jaar: 2016
Locatie: Kalmoes - Reeuwijk
Omschrijving: duurzame villa
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

"Duurzaam wonen door energiebesparende maatregelen"


De oude woning, bekleed met rode buitenpanelen, is volledig gestript. Op één moment tijdens de bouw stonden er slechts enkele wanden en een vloer overeind. Het pand is vervolgens voorzien van een grote glazen aanbouw over vrijwel de gehele breedte van de achtergevel. De sporenkap is vervangen door dragende dakplaten. Tot slot is de indeling helemaal gewijzigd en is de buitengevel voorzien van een isolatiesysteem en nieuwe kozijnen.

 

6-1-transformatie-duurzame-villa-plattegronden-bestaande-en-nieuwe-situatie 1-2-transformatie-duurzame-villa-plattegronden-bestaande-en-nieuwe-situatie-verdieping-1

We hebben ervoor gekozen om de glazen gevel naar het zuiden gericht te laten zijn, terwijl de noordgevel een goed geïsoleerde gesloten gevel is.

transformatie-duurzame-villa-eetkeuken

De glasoppervlakten op het zuiden zorgen voor een goede mogelijkheid tot natuurlijke opwarming van het pand in de koude maanden.

transformatie-duurzame-villa-terras
transformatie-duurzame-villa-groene-wand

Om een gezond binnenklimaat te bewerkstelligen en om een prettige sfeer te creëren is de woonkamer voorzien van een groene wand, welke met een eigen irrigatiesysteem volledig automatisch van water wordt voorzien.

transformatie-duurzame-villa-gevel

Een duurzame aanpak van het project heeft geresulteerd in de volgende energiebesparende maatregelen: vloerisolatie, buitengevelisolatie, WTW-unit, aansluiting voor PV-cellen en vloerverwarming in de woning. De belangrijkste energiebesparende maatregel is misschien wel de oriëntatie van het pand geweest.

transformatie-duurzame-villa-detail-gevel

Onze werkzaamheden voor dit project betroffen: ontwerp, bouwkostenraming, aanvraag vergunningen, bouwvoorbereiding, aanbesteding en bouwbegeleiding.

Flexibele en moderne aanbouw

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

ga naar project
Jaren 30 woning uitgebreid

Op de begane grond van deze woning in Hilversum hebben wij een aanbouw ontworpen in dezelfde stijl als het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich een deel van de vergrote woonkamer, de eet- en bijkeuken. Door aan de achterkant van de aanbouw veel glas te gebruiken komt er genoeg licht in de verlengde woonkamer, terwijl de klassiek ogende kozijnen in combinatie met de juiste baksteen dat typische jaren 30-gevoel creëren. De aanbouw ligt niet alleen aan de achterkant maar ook deels aan de zijkant van het bestaande huis. Hierdoor heeft men vanuit de eetkeuken zowel zicht op de achter- als voortuin. In de bestaande woning zijn de terug liggende bovenramen en verspringingen in het metselwerk in het oog springende details. Door deze ook terug te laten komen in de aanbouw wordt een identieke bouwstijl gerealiseerd.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Gemetselde woninguitbreiding

In Utrecht is door aannemingsbedrijf Pos en Zanoli een woninguitbreiding in Utrecht gerealiseerd.  De keuken is in dit project vergroot, verhoogd en efficiënter ingedeeld. Door de nieuwe daglichtopeningen is de relatie tussen de woning en de tuin verbeterd.


ga naar project
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
Zinken aanbouw met blauwe kozijnen

Deze jaren 30 woning in Amersfoort is voorzien van een uitbreiding van de keuken. Doordat de keuken nu direct aan de tuin grenst is er een terras ontstaan. Met twee openslaande deuren is de nieuwe patio meer een onderdeel van het huis.

De wens van de bewoners was om zicht te houden op de kinderen in de lager gelegen tuin. Om deze reden is ervoor gekozen om de wanden van glas te maken met aan de buitenzijde houten lamellen. Op deze manier wordt toch een beschut gevoel gegeven maar is er genoeg zicht vanuit de keuken op de tuin.

ga naar project
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Contrasterende stijl Zaanstad

De aanbouw op de begane grond van deze woning in Assendelft is gemaakt van geprofileerde staalplaat in een kleur die contrasteert met het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich de eetkamer, de ouderslaapkamer, de badkamer en een bergruimte. De daklijst van de aanbouw is gemaakt van een gezette staalplaat in dezelfde kleur als de profielplaten en de kozijnen.

ga naar project
Aanbouw met overkapping

Wij maakten dit ontwerp voor een aanbouw aan een woning aan de Rijerskoop in Boskoop. Het dak is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Het afdak is middels een versmalde detaillering aan de draagconstructie verbonden, waardoor het afdak licht overkomt en bijna lijkt te zweven. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.

ga naar project