ga terug naar projectenoverzicht

Van verouderd dijkhuis naar ruime gezinswoning

Na jaren met veel plezier in de binnenstad van Amsterdam te hebben gewoond, waren onze opdrachtgevers toe aan meer ruimte en rust. Ze vonden een klein, verouderd dijkhuis op steenworp afstand van de stad en zagen daarin hun kans.

Het bestemmingsplan bleek ruimte te bieden om de woning flink uit te breiden. Door een diepe aanbouw van drie verdiepingen hoog te realiseren aan de achterzijde, werd de relatief kleine woning getransformeerd tot een ruim gezinshuis.

In het ontwerpproces werd vooral gekeken naar de typologie van het bestaande huis. Een dijkhuis is bijzonder omdat het vaak een groot hoogteverschil overbrugt. Aan de dijkzijde oogt het huis kleiner, met één verdieping plus kap. Eenmaal aan de achterzijde toont het huis zich veel groter, met een extra verdieping die grenst aan de veel lager liggende tuin. Om dit bijzondere kenmerk te benadrukken heeft de onderste verdieping van de aanbouw een andere materialisatie en uitstraling gekregen dan de verdiepingen erboven.

Door de onderste verdieping van beton te maken werkt het als basement voor de verdiepingen erboven, die met een smalle, open gevelbekleding van hardhout zijn gerealiseerd. Om te zorgen dat de aanbouw niet het bestaande huis zou overheersen, zijn de bovenste twee verdieping speels ontworpen, met doorkijkjes naar het bestaande huis en een dakterras op de bovenste verdieping.

Met het vergroten van de woning is ook de indeling geheel veranderd. Een grote open trap is het middelpunt van het huis geworden, die het bestaande huis met de nieuwe aanbouw verbindt. De open trap zorgt er ook voor dat de woonkamer op de begane grond en de woonkeuken in de nieuwe kelderverdieping een open verbinding houden. Met een grote schuifpui sluit de woonkeuken naadloos aan op de diepe tuin.

Project: 18470
Jaar: 2020
Locatie: Badhoevedorp
Omschrijving: Aanbouw aan dijkhuis
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp
Moderne villa met strakke detaillering

In het Gooi hebben wij deze villa ontworpen. De villa bestaat uit een patroon van afwisselend gesloten en open delen. De gesloten delen zijn metselwerk wanden met een stucwerk afwerking, terwijl de open delen van verdiepingshoog glas gemaakt zijn.

ga naar project
Contrasterende stijl Zaanstad

De aanbouw op de begane grond van deze woning in Assendelft is gemaakt van geprofileerde staalplaat in een kleur die contrasteert met het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich de eetkamer, de ouderslaapkamer, de badkamer en een bergruimte. De daklijst van de aanbouw is gemaakt van een gezette staalplaat in dezelfde kleur als de profielplaten en de kozijnen.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Flexibele en moderne aanbouw

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Transformatie Reeuwijk
ga naar project
Jaren 30 woning uitgebreid

Op de begane grond van deze woning in Hilversum hebben wij een aanbouw ontworpen in dezelfde stijl als het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich een deel van de vergrote woonkamer, de eet- en bijkeuken. Door aan de achterkant van de aanbouw veel glas te gebruiken komt er genoeg licht in de verlengde woonkamer, terwijl de klassiek ogende kozijnen in combinatie met de juiste baksteen dat typische jaren 30-gevoel creëren. De aanbouw ligt niet alleen aan de achterkant maar ook deels aan de zijkant van het bestaande huis. Hierdoor heeft men vanuit de eetkeuken zowel zicht op de achter- als voortuin. In de bestaande woning zijn de terug liggende bovenramen en verspringingen in het metselwerk in het oog springende details. Door deze ook terug te laten komen in de aanbouw wordt een identieke bouwstijl gerealiseerd.

ga naar project
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
Prefab kelder dijkwoning

In Heenvliet hebben wij een bestaande woning in dezelfde stijl verlengd door middel van een aanbouw over 2 lagen. De woning is een dijkwoning. In de tuin hebben wij een prefab kelderbak (zie prefab kelders) geplaatst die vanuit het woonhuis toegankelijk is. In de kelderbak (baksteen gevel) zijn een slaapkamer en een sauna geplaatst.

ga naar project
Kelder en aanbouw

Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.

ga naar project