Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.
Project: | 12158 |
Jaar: | 2013 |
Locatie: | Laan van Eik en Duinen - Den Haag |
Omschrijving: | Afzinkkelder in de tuin |
Werkzaamheden: | aanvraag omgevingsvergunning, bouwtekeningen , definitief ontwerp, voorlopig ontwerp |
Het bouwen van een afzinkkelder gaat als volgt: eerst wordt een bekisting van de kelderwanden opgebouwd in de tuin. Deze wordt volgestort met beton. Een graafmachine haalt de grond tussen de wanden weg. Hierdoor zinkt de kelder de grond in. Als de gewenste diepte bereikt is wordt de bodem gestort. Tot slot komt het prefab dak er als een soort deksel op te liggen.
De ruime open keuken komt door de aanbouw volledig tot zijn recht.
De trap in het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw geeft toegang tot de kelder.
Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin. De kelder ontvangt daglicht via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en middels een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder.
Zoals op de foto te zien zorgen de hoge ramen aan de achterzijde van de kelder voor veel daglicht in de kelder.
Doordat de toegang van het daglicht in de kelder voor een grote lichtopbrengst zorgt ontstaat er een goede leefsfeer in deze multifunctionele ruimte.
Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning.
ga naar projectIn Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter.
ga naar projectHet project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.
ga naar projectIn het Gooi hebben wij deze villa ontworpen. De villa bestaat uit een patroon van afwisselend gesloten en open delen. De gesloten delen zijn metselwerk wanden met een stucwerk afwerking, terwijl de open delen van verdiepingshoog glas gemaakt zijn.
ga naar projectWij maakten dit ontwerp voor een aanbouw aan een woning aan de Rijerskoop in Boskoop. Het dak is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Het afdak is middels een versmalde detaillering aan de draagconstructie verbonden, waardoor het afdak licht overkomt en bijna lijkt te zweven. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.
ga naar projectOp de begane grond van deze woning in Hilversum hebben wij een aanbouw ontworpen in dezelfde stijl als het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich een deel van de vergrote woonkamer, de eet- en bijkeuken. Door aan de achterkant van de aanbouw veel glas te gebruiken komt er genoeg licht in de verlengde woonkamer, terwijl de klassiek ogende kozijnen in combinatie met de juiste baksteen dat typische jaren 30-gevoel creëren. De aanbouw ligt niet alleen aan de achterkant maar ook deels aan de zijkant van het bestaande huis. Hierdoor heeft men vanuit de eetkeuken zowel zicht op de achter- als voortuin. In de bestaande woning zijn de terug liggende bovenramen en verspringingen in het metselwerk in het oog springende details. Door deze ook terug te laten komen in de aanbouw wordt een identieke bouwstijl gerealiseerd.
ga naar project