ga terug naar projectenoverzicht

Afzinkkelder in de tuin

Aanbouw verbindt kelder met woonhuis

Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.

Project: 12158
Jaar: 2013
Locatie: Laan van Eik en Duinen - Den Haag
Omschrijving: Afzinkkelder in de tuin
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwtekeningen , definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

"Afzinkkelder dient als multifunctionele woonruimte"


Het bouwen van een afzinkkelder gaat als volgt: eerst wordt een bekisting van de kelderwanden opgebouwd in de tuin. Deze wordt volgestort met beton. Een graafmachine haalt de grond tussen de wanden weg. Hierdoor zinkt de kelder de grond in. Als de gewenste diepte bereikt is wordt de bodem gestort. Tot slot komt het prefab dak er als een soort deksel op te liggen.

plattegrond-begane-grond-bestaand-en-nieuw plattegrond-kelder tekening-plaatsen-prefab-kelder

De ruime open keuken komt door de aanbouw volledig tot zijn recht.

aanbouw-open-keuken

De trap in het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw geeft toegang tot de kelder.

aanbouw-open-keuken
ramen-achterzijde-kelder
trapgat-in-de-aanbouw

Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin. De kelder ontvangt daglicht via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en middels een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder.



aanbouw-ramen-prefab-kelder

Zoals op de foto te zien zorgen de hoge ramen aan de achterzijde van de kelder voor veel daglicht in de kelder.

kelder-als-multifunctionele-ruimte

Doordat de toegang van het daglicht in de kelder voor een grote lichtopbrengst zorgt ontstaat er een goede leefsfeer in deze multifunctionele ruimte. 

Eikenhouten binten in Bemmel
ga naar project
Moderne villa met strakke detaillering

In het Gooi hebben wij deze villa ontworpen. De villa bestaat uit een patroon van afwisselend gesloten en open delen. De gesloten delen zijn metselwerk wanden met een stucwerk afwerking, terwijl de open delen van verdiepingshoog glas gemaakt zijn.

ga naar project
Aanbouw met overkapping

Wij maakten dit ontwerp voor een aanbouw aan een woning aan de Rijerskoop in Boskoop. Het dak is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Het afdak is middels een versmalde detaillering aan de draagconstructie verbonden, waardoor het afdak licht overkomt en bijna lijkt te zweven. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.

ga naar project
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Minimalistische aanbouw in Den Haag
ga naar project
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project
Transformatie Reeuwijk
ga naar project
Flexibele en moderne aanbouw

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

ga naar project
Jaren 30 woning uitgebreid

Op de begane grond van deze woning in Hilversum hebben wij een aanbouw ontworpen in dezelfde stijl als het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich een deel van de vergrote woonkamer, de eet- en bijkeuken. Door aan de achterkant van de aanbouw veel glas te gebruiken komt er genoeg licht in de verlengde woonkamer, terwijl de klassiek ogende kozijnen in combinatie met de juiste baksteen dat typische jaren 30-gevoel creëren. De aanbouw ligt niet alleen aan de achterkant maar ook deels aan de zijkant van het bestaande huis. Hierdoor heeft men vanuit de eetkeuken zowel zicht op de achter- als voortuin. In de bestaande woning zijn de terug liggende bovenramen en verspringingen in het metselwerk in het oog springende details. Door deze ook terug te laten komen in de aanbouw wordt een identieke bouwstijl gerealiseerd.

ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina