Regelgeving

Tijdens de voorbereiding van het plaatsen van een aanbouw kan het zijn dat je veel met bouwregelgeving vanuit de overheid te maken krijgt. Zo is er het bestemmingsplan, het bouwbesluit, de welstandsnota, subsidieregelingen en misschien zijn er nog wel meer nota’s die in jouw gemeente voor een bepaald type project gelden. Naast regels van de overheid kan je ook nog te maken krijgen met regels van jouw VVE (Vereniging Van Eigenaren). Hieronder geven wij een overzicht van de regels en procedures waar je tijdens het bouwproces van een aanbouw mee te maken kunt krijgen.

Het bouwbesluit

Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen aan de bouwregelgeving. Deze is opgenomen in het bouwbesluit. Het bouwbesluit geeft onder andere aan op welke wijze jouw verbouwing moet voldoen aan: veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Deze thema’s klinken misschien abstract, maar zaken waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld eisen aan brandveiligheid, ventilatie, minimale afmetingen van bepaalde ruimten, isolatie, geluidwering, waterdichtheid, constructie en daglicht. Je hoeft al deze zaken natuurlijk niet zelf te kennen. Wij hebben gespecialiseerde kennis van het bouwbesluit en kunnen daarmee goed beoordelen of jouw aanbouw haalbaar is.

Welstandsnota

Vrijwel iedere gemeente in Nederland heeft een welstandscommissie. De welstandscommissie bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen en architectuurhistorici. De welstandcommissie heeft de taak om bouwwerken, waaronder verbouwingen, te toetsen aan redelijke eisen van welstand. Deze eisen hebben de diverse welstandscommissies op papier gezet in de welstandsnota van de betreffende gemeente. Deze welstandsnota is vaak downloaden op de website de gemeente. De commissie beoordeelt alleen de buitenzijde van het betreffende bouwplan. Wanneer je een bouwplan bij de gemeente hebt ingediend voor het aanvragen van een omgevingsvergunning, komt het bouwplan langs de welstandscommissie. Deze zittingen zijn openbaar. Wij kunnen hierbij aanwezig zijn om met de commissie het ontwerp voor jouw verbouwing te bespreken.

Subsidieregelingen

Voor veel verbouwingen is subsidie te krijgen. De mogelijkheden hangen af van de gemeente waar je wilt verbouwen en van het type aanbouw dat je wilt gaan bouwen. Bij subsidies kan je denken aan: subsidie voor het maken van een groendak, subsidie voor het opwekken van duurzame energie of subsidie voor het renoveren van een monumentaal pand. Wij adviseren je om bij jouw gemeente te vragen wat de subsidiemogelijkheden zijn voor jouw verbouwplannen. Wij hebben ervaring met subsidies en kunnen je hierbij helpen.

VVE

Woon je op de begane grond en maak je deel uit van een VVE? Wij adviseren je om hier in een vroegtijdig stadium al rekening mee te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij kunnen je helpen met het voorleggen van de plannen aan de VVE.

34dd59e7e85332f67a5a87fbdf555a02ac5ea1f4
Aanbouw met overkapping

Wij maakten dit ontwerp voor een aanbouw aan een woning aan de Rijerskoop in Boskoop. Het dak is voorzien van een pergola, die het zonlicht filtert. Het afdak is middels een versmalde detaillering aan de draagconstructie verbonden, waardoor het afdak licht overkomt en bijna lijkt te zweven. Door een deel van het terras te overdekken ontstaat er een geleidelijke overgang van huis naar tuin, de veranda en het terras zijn hierin tussenstappen.

ga naar project
1089-bv-pre-web-2016-10-24-2-grote-afb-compressed-2
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
bungalow-aanbouw-zink-1200x600-02
Een bungalow, mijn droomwoning!

Tijdens het inloopspreekuur gaf de eigenaar van deze jaren 70 bungalow in het Groene Hart aan dat hij eindelijk zijn droomwoning gevonden had. Alleen was de bungalow te klein en te gedateerd. Direct tijdens het inloopspreekuur hebben wij schetsen gemaakt en de eerste ideeën met elkaar gedeeld. Vervolgens zijn deze schetsen vertaald in ontwerp- en bouwtekeningen. De aannemer heeft hierna de bungalow verbouwd naar de gewenste droomwoning.

ga naar project
74-huis-bouwen-transformatie-1200x600-12
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
1-duurzaam-14029-narderherne-10-1200x600
Flexibele en moderne aanbouw

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

ga naar project
aanbouw-exterieur-voorgevel
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke, slanke, stalen kozijnen.

ga naar project
1-12158-laan-van-eik-en-duinen-140-1200x600
Afzinkkelder in de tuin

Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.

ga naar project
prefab-dijkwoning-1200x600-slider-2
Prefab kelder dijkwoning

In Heenvliet hebben wij een bestaande woning in dezelfde stijl verlengd door middel van een aanbouw over 2 lagen. De woning is een dijkwoning. In de tuin hebben wij een prefab kelderbak (zie prefab kelders) geplaatst die vanuit het woonhuis toegankelijk is. In de kelderbak (baksteen gevel) zijn een slaapkamer en een sauna geplaatst.

ga naar project
f148ed58716b9ce921412ce515b79f5bfad24634
Uitbreiding woning

De aanbouw aan de Marcus Aureliuslaan in Ypenburg is onherkenbaar. Dit komt doordat het metselwerk door is gemetseld met hetzelfde type baksteen als in het bestaande gedeelte en de raamafmetingen identiek zijn aan de raamafmetingen in het bestaande gedeelte van de woning.

ga naar project